Religia salvează natalitatea în Vrancea

1

Religia salvează natalitatea în Vrancea

Cea penticostală, nu ortodoxă
   Mirajul străinătăţii, lipsa banilor şi a unei locuinţe, nesiguranţa locului de muncă sau grijile cotidiene fac ca de la an la an, numărul naşterilor să scadă semnificativ. În unele zone, religia, penticostală, nu cea ortodoxă, face ca familiile să fie numeroase, chiar şi cu câte 16 copii. În Valea Sării, Slobozia Ciorăşti şi Bîrseşti, în prima jumătate a acestui an s-au născut cel mult trei copii, dar în Slobozia Bradului au fost 112 naşteri! În foarte multe localităţi vrâncene, copiii născuţi în prima jumătate a acestui an pot fi număraţi pe degetele de la o mână. Primarii spun că nu mai are cine să facă copii, din moment ce mai toţi tinerii sunt plecaţi la muncă în Spania sau Italia. Iar cei care au rămas acasă nu au chef, căci nu au locuri de muncă şi nici case.
În comuna Slobozia Ciorăşti, în prima jumătate a acestui an s-au născut doar doi copii. Primăriţa Elena Gîrneaţă crede că cei cei tineri refuză să mai aibă copii din cauza problemelor financiare. „Nu pot să îmi explic de ce nu mai vor să facă copii. Deşi avem un preot foarte bun în comună, iar predica bisericească îi îndeamnă la acest lucru, eu am patru copii şi am dovedit că se pot creşte. Copiii sunt cea mai mare bucurie a vieţii, nu pot să îmi dau seama de ce natalitatea este atât de mică. Bănuiesc că problemele financiare şi lipsa locurilor de muncă sunt de vină pentru numărul mic de naşteri“,este de părere Elena Gîrneaţă.
Nici în comunele din zona de munte a judeţului situaţia nu tocmai roz. Şi aici, numărul naşterilor în prima jumătate a anului 2012 este foarte mic. La Valea Sării şi la Bîrseşti s-au născut doi, respectiv trei copii. Primarii spun că de vină pentru natalitatea mică este faptul că populaţia tânără a plecat la muncă în afara ţării. „Tot tineretul este plecat în afară. Cine să facă copii, aia de peste 60 de ani? Din cauza crizei, tinerii au plecat să muncească în afară, să facă bani, iar bătrânii au rămas aici, iar ei nu mai pot face copii. De câţiva ani e situaţia asta în comună“, spune primarul comunei Bîrseşti, Costică Hîrşu.
Şi în comuna Valea Sării, populaţia predominantă are peste 60 de ani. „În comună avem mai mulţi bătrâni. Cei tineri sunt plecaţi în Italia, Spania şi din acest motiv natalitatea e atât de mică“
, a afirmat edilul comunei, Valentin Marcu.
Şi comunele Gologanu şi Răstoaca, localităţi unde populaţia tânără este la rându-I plecată în ţări străinătate, sunt la coada clasamentului în ceea ce priveşte natalitatea, în prima jumătate a acestui an născându-se doar câte trei copii.

Barza vine mai des la cei de religie penticostală 

La polul opus în ceea ce priveşte numărul de naşteri este, aşa cum era de aşteptat, comuna Slobozia Bradului. În prima jumătate a anului, 112 femei au dat naştere unui copil. Primarul Valerică Zamfirescu spune că religia este motivul pentru care natalitatea în Slobozia Bradului are un trend ascendent de ani buni. Cea penticostală, nu ortodoxă. „Am atât de multe naşteri în comună pentru că religia locuitorilor, penticostală, nu le dă voie să se ducă la planning familial sau să facă avort. Cât le dă Dumnezeu, atâţia fac. Am familii şi cu câte 16 copiii. Faptul că sunt rromi nu este o regulă să facă mulţi copii. De exemplu, şi la Sihlea sunt rromi, dar acolo nu prea au mai mult de trei copii pe familie. Acum mă apropii de şapte mii de locuitori, dar cred că voi depăşi populaţia Focşaniului dacă o ţin în ritmul ăsta 10 ani“, este de părere primarul Zamfirescu.
În ceea ce priveşte numărul de naşteri în mediul urban, Municipiul Focşani este în fruntea clasamentului, cu 234 de naşteri, urmat de oraşul Mărăşeşti cu 66 de naşteri şi de Adjud cu 55 de naşteri. În oraşele Panciu şi Odobeşti s-au născut doar 37, respectiv 33 de copii.
Potrivit statisticilor, prima jumătate a acestui an a adus o creştere a natalităţii la nivelul judeţului Vrancea, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă anul acesta au fost înregistrate 1.554 de naşteri, în primul semestru al lui 2011 au fost 1.505 naşteri. Totuşi, spre deosebire de primul semestru al anului 2010, când au fost 1.617 naşteri, indicele demografic este în scădere.
Potrivit specialiştilor, natalitatea în Vrancea a scăzut în ultimii 20 de ani cu 36%. Dacă în anul 1990 s-au născut 6.020 copilaşi, în 2010 numărul acestora a fost de doar 3.845. Judeţul nostru se află la mijlocul clasamentului naţional în ceea ce priveşte scăderea natalităţii, pe primul loc fiind judeţul Hunedoara, iar pe ultimul loc se situează Ilfov.

sursa Monitorul de Vrancea
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: